Det undrer mig lidt. Men R.E.M.’s ’Out of Time’-album fik vist ikke den store hyldest-artikel her 20 år efter. Men ok, der skal jo også være plads til den ene Beatles-jubilæums-artikel efter den anden …

Albummet udkom 8. marts i et år, der betyder musikmæssigt betyder en masse for mig selv. 1991. Ikke mindst på grund af en plade, der fyldte 20 år i går. Vist nok også uden den store opmærksomhed.

massive8. april 1991 udkom Massive Attacks debutalbum, ’Blue Lines’, og det fortjener sgu lidt opmærksomhed, synes jeg. Det varslede en ny elektronisk retning, der naturligvis endte med at blive døbt trip hop.

Men det er lige så meget sjælfuldheden i albummet, der tiltaler mig, og det er stadig et album, jeg med jævne mellemrum sætter i en god gammeldags cd-maskine. Samlernørden her ejer naturligvis også vinyludgaven, og den vinyludgave af albummet, hvor de på grund af Golfkrigen måtte nøjes med at kalde sig Massive. (Jebus!!)

*****

1991 indvarslede naturligvis også en masse andre ting – grungen, techno-supergrupperne, britpoppen, Metallicas thrash metal, der blev mainstream, en masse crossover-ting med Red Hot Chili Peppers’ Blood Sugar Sex Magik’ som de største – og noget, der for mange blev slutningen på ’The Golden Age of hip hop’, selvom der stadig kom fine plader med f.x. Public Enemy, N.W.A., Cypress Hill, Gang Starr, A Tribe Called Quest og De La Soul.

Massive Attack udsprang oprindeligt også af en slags hip hop-crew, The Wild Bunch i Bristol – et ’soundsystem’, der bl.a. dyrkede turntablism, fester, breakdance, film og kunst. Tricky, Nellee Hooper, Shara Nelson og Neneh Cherry var også connected.

The Wild Bunch var bl.a. inspireret af reggae, punk, soul og filmmusik, og det kan man høre i Massive Attacks lyd – og som så mange andre musikere hader de naturligvis at blive sat i bås og få betegnelsen trip hop …

*****

’Any Love’ var det første nummer, ’Daydreaming’ fulgte efter, men ’Unfinished Sympathy’ var gennembruddet og stadig et fantastisk nummer med Shara Nelsons soulfulde vokal. Det er også Shara Nelson, vi følger i den stildannende video, der blev optaget i et take i Los Angeles’ gader.

I det hele taget en fantastisk plade og en af mine yndlingsplader den dag i dag. Men noget 20 års jubilæum har jeg ikke lagt mærke til. Det har Primal Scream til gengæld allerede (fortjent) fået med albummet ’Screamadelica’, selvom det først udkom i september 1991 …

Men der skal nok blive skrevet 20 års jubilæums-artikler en masse til efteråret, når rockplader som ’Nevermind’, ’Metallica’, ’Ten’ og ’Blood Sugar Sex Magik’ skal hyldes. I min bog er ’Blue Lines’ dog mindst lige så stor!

I det hele taget kom der et hav af glimrende plader, ikke mindst også på den amerikanske indiescene, og 1991 er et af de år, hvor det faktisk giver mening at lave en top 100 – i hvert fald for rockfolk. Om det var et stort soul-, funk-, country-, blues- eller jazz-år har jeg ingen ide om … Men prøv bare at se listen herunder.

10 store plader fra et stort musikår:
8/3 R.E.M. – Out of Time
8/4 Massive Attack – Blue Lines
13/8 Metallica – Metallica
13/8 Cypress Hill – Cypress Hill
27/8 Pearl Jam – Ten
23/9 Primal Scream – Screamadelica
24/9 Nirvana – Nevermind
24/9 Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik
4/11 My Bloody Valentine – Loveless
19/11 U2 – Achtung Baby

*****

Man kan også nævne …:
N.W.A. – Niggaz4 Life
De La Soul – De La Soul is Dead
Public Enemy – Apocalypse 91 …
Gang Starr – Step in the Arena
A Tribe Called Quest – The Low End Theory
2Pac – 2Pacalypse Now
Dream Warriors – And Now the Legacy Begins
The KLF – White Room
The Orb – Adventures Beyond the Ultraworld
Orbital – Orbital
Bob Dylan – The Bootleg Series 1-3
Soundgarden – Badmotorfinger
Slint – Spiderland
Kyuss – Wretch
Pixies – Trompe Le Monde
Dinosaur Jr. – Green Mind
Smashing Pumpkins – Gish
Temple Of The Dog – Temple Of The Dog
Hole – Pretty on the Inside
Beat Happening – Dreamy
Mr. Bungle – Mr. Bungle
Prong – Prove Me Wrong
Mano Negra – Amerika Perdida
Alpha & Omega – King & Queen
Lloyd Cole – Don’t Get Weird on Me, Babe
Blur – Leisure
Morrissey – Kill Uncle
Teenage Fanclub – Bandwagonesque
St. Etienne – Foxbase Alpha
Cranes – Wings of Joy
Electronic – Electronic
Stina Nordenstam – Memories of a Color
The Notwist – The Notwist
Lenny Kravitz – Mama Said
Neil Young – Weld (live)
Uncle Tupelo – Still Feel Gone
Primus – Sailing the Seas of Cheese
Diverse – The Rebirth of Cool 1

*****

Læg dertil plader med: Fugazi, Joni Mitchell, Talk Talk, Mercury Rev, Mudhoney, Throwing Muses, Guns N’Roses, John Mellencamp, Tom Petty, Warren Zevon, Crowded House, The Walkabouts, All About Eve, Jesus Jones, Lisa Germano, American Music Club, Elvis Costello, Violent Femmes, Swans, Melvins, Sebadoh, Screaming Trees, Jesus Lizard, Pennywise, NOFX, Ugly Kid Joe, Slowdive, Swervedriver, Billy Bragg, The Wedding Present, Boyz ‘n’ the Hood (OST), Ice Cube, Ice-T, Del Tha Funkee Homosapian, Naughty By Nature, 808 State, Front 242, Gary Numan, Julian Cope, OMD, The Fall, Sepultura, Type O Negative, David Byrne, James, Grant McLennan, The Field Mice, Magnetic Fields, Liz Phair, Pet Shop Boys, MC Solaar …

Eller: Havana 3AM (OST), Michael Jackson ‘Dangerous’, Johnny Winter, Texas, Live, Hoodoo Gurus, Prince, Roxette, Divinyls, Ozzy Osbourne, Queensryche, Skid Row, Alice Cooper, Natalie Cole, Marc Cohn, Susanna Hoffs, The Wonder Stuff, Psychedelic Furs, Bonnie Raitt, Stevie Ray Vaughan, Seal, Matthew Sweet, Toad The Wet Sprocket – samt nogle popplader, jeg har lykkeligt glemt og udeladt, og naturligvis nogle plader, jeg har glemt …

*****

Danske plader? Måske:
Sort Sol – Flow My Firetear
Sandmen – Gimme Gimme
Gangway – The Quiet Boy Ate the Whole Cake
D.A.D. – Riskin’ It All
Her Personal Pain – Songs From Cinema Café
Overlords – Organic?

*****

DET ER JO HELT VILDT!!!

Reklamer